A napelem fontossága

A napelem használata
A napelem használata

Biztosan Ön is gondolt már arra, hogyan lehetne valamennyit spórolni a költségeken. Afrikában nincs probléma a fűtéssel, de nálunk ezt valahogyan meg kell oldani. Erre kitűnő megoldás lehet a napelem és napkollektor használata. Ez a két fogalom összekeverhető.

Az előbbi elektromos áramot állít elő, az utóbbi viszont a hőt hasznosítja. Ezt általában vízmelegítésre, lakásfűtésre használják. Az interneten már jó ideje találhatunk még házilag barkácsolható leírásokat, ezen remek szerkezetekhez.

A napenergia, a már említett napelemes és napkollektoros felhasználása az aktív hasznosításhoz tartozik, de lehet passzívan is hasznosítani, például a ház tájolásával. Kevesen tudják, hogy régen hagyományosnak számító építészeti elem, a tornác is tulajdonképpen ebben segített, mivel nyáron árnyékolt, télen viszont a napfény megváltozott beesési szöge miatt beengedte a napfényt.

Amennyiben azt vesszük, hogy az árapály – a geotermikus energia kivételével minden, még a fosszilis is – a napenergiából származik, nyugodtan támaszkodhatunk rá és még spórolni sem kell vele, mert akad ám belőle bőven.