Ezeket érdemes tudnia az asztali körfűrész használatáról

Profibarkács webáruház
Profibarkács webáruház

Minden szakmának megvannak a maga tradicionális eszközei, amelyek elengedhetetlenek a hatékony munkavégzés szempontjából. A Profibarkács webáruház szerint gyakorlatilag minden asztalosműhelyben elengedhetetlen berendezésnek számít az asztali körfűrész. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nemcsak szakképzett asztalosmesterek vásárolnak ilyen szerszámgépeket, hanem olyanok is, akiknek a hobbijuk a barkácsolás.

Barkácsolni pedig nagyszerű dolog, hiszen a szerszámgépekre fordított összeg valamelyest megtérül, a saját kezűleg elkészített dolgoknak köszönhetően. Akár a bútorkészítéssel is meg lehet próbálkozni, amennyiben rendelkezünk egy ilyen nagyszerű eszközzel. Igaz, hogy a gérvágó fűrész és a kézi körfűrész szintén nélkülözhetetlen elemei az asztalosműhelynek, de asztali körfűrész nélkül nehézkes a nagyméretű bútorlapok méretre vágása. A hosszanti vágások kivitelezése szempontjából a vezetőknek köszönhetően tökéletes vágatokat készíthetünk. Hogy mi kell az asztali körfűrész kényelmes használatához?

A válasz nagyon egyszerű. Elegendő hely. Lehetőleg oly módon kell elhelyezni, hogy körbejárható legyen. A gérvágót használhatjuk a fal mellett is, elvégre a kisebb munkaelemek esetében használatos. Az asztali körfűrésznek viszont kell a hely. Minél nagyobb munkafelülettel rendelkező változatot választunk, annál nagyobb lapokat, deszkákat, léceket darabolhatunk fel, vághatunk méretre. Természetesen ezek a modern eszközök sem nélkülözik a praktikus megoldásokat.

Ezért a legtöbb modell manapság már kinyitható kivitelben készül, ami igény szerint változtatható munkafelületet jelent. A feldolgozható munkaanyag vastagságát az határozza meg, hogy a fűrészlap mennyire emelkedik ki az asztal lapjából. A legtöbb modell esetében ez is állítható egy bizonyos szintig. Nemcsak fát, hanem puha fémeket, műanyagot is vághatunk az asztali körfűrésszel. Azt viszont ne feledjük, hogy mindig az adott anyagnak megfelelő fűrészlappal kell dolgozzunk! Továbbá, ne bízzuk el magunkat még akkor sem, ha már rutinszerűen dolgozunk az eszközzel! A könnyelműség könnyen balesethez vezethet.