Ezért olyan népszerű az SPD pedál

SPD pedál
SPD pedál

Aki próbálta már, az nem nagyon akar visszatérni a hagyományos pedálokhoz. Az SPD pedál egy rendkívül innovatív találmány a kerékpár alkatrészek között.

A legtöbb gyártó próbálja csökkenteni az adott tartozék súlyát, esetleg új anyagokat használ, ezeknek viszont még nincs akkora hatása a teljesítményre, mint az SPD pedálnak. Ezzel tulajdonképpen a kerékpáros eggyé válik a biciklivel. Az ihletett anno a síléc és a síbakancs kapcsolódási mechanikája adta.

Az SPD a Shimano saját technológiáját jelenti, de már más gyártók keze alól is kerültek ki ilyen termékek. A tévhitekkel ellentétben nem korlátozza a mozgást, mivel ez egy rugós szerkezet. Nem ragasztja oda a lábakat a pedálhoz. Minél lazábbra állítjuk a rugót, annál több mozgásteret enged.

Ez főként akkor előnyös, hogyha gyakran járunk technikásabb szakaszokon. A hosszú egyenes utakon sokan jobban szeretnek keményebb rugóval tekerni. Tény, hogy az SPD pedálnak köszönhetően, jobban hasznosul a tekerésbe fektetett energia. Nemcsak taposáskor, de a láb felhúzásakor is hajtjuk a biciklit.