Kiemelkedő magyar sportolók: Puskás Ferenc

 

Puskás egy igazi legenda
Puskás egy igazi legenda

Vannak olyan magyar sportemberek, akiket szinte kivétel nélkül ismernek a magyarok, azonban olyanok is akadnak, akiket külföldön is ismernek. Magyarországról rengeteg országban Puskás Ferenc jut először az emberek eszébe, ami nem véletlen, hiszen az 1927-ben született labdarúgó a világ legjobbja volt a maga korában. A magyarországi és spanyolországi karrierje folyamán, 528 bajnoki mérkőzésen 512 gólig jutott, ezzel ő volt az Évszázad gólkirálya.

 

1952-ben a magyar válogatott győztes kapitánya volt a Helsinki Olimpián, 1953-ban ő volt az egyik főszereplője az évszázad meccsének, amikor is Magyarország 6:3-ra győzte le Angliát. 1956-ban a politikai viszályok miatt több Aranycsapat-tag is külföldre emigrált, közöttük Puskás Ferenc is, aki a Real Madridhoz szerződött, ahol folytatódott a magas szintű pályafutása. Nem kellett sokat várni arra, hogy Puskás a spanyol óriásklub vezéregyénisége legyen. Úgy Magyarországon, mint Spanyolországban ötször volt bajnok (itthon a Budapest Honvédnél, Spanyolországban a Realnál), de ennél a két csapatnál 4-4 alkalommal elhódította az ország gólkirályi címét is, ami nem volt egyszerű mutatvány úgy, hogy olyan ellenfelei voltak, mint például DiStefano.

 

A jelenlegi Bajnokok Ligája elődjében, a BEK-ben kétszer is gólkirály lett (1960-ban és 1962-ben), de 1963-ban világválogatott volt, míg 1965-ban Európa-válogatott lehetett. Játékos pályafutása során, a magyar válogatottban is rendkívüli mutatói vannak, hiszen 84 mérkőzésen 83 gólt lőtt, de több mint 700-szor lőtt gólt a teljes pályafutását tekintve Puskás Ferenc.