Kimagasló egyéniségek és teljesítmények a magyar sportban – 1. rész

Kimagasló magyar sportteljesítmények
Kimagasló magyar sportteljesítmények

A magyar sport korai fázisában gyakorlatilag ontotta magából a kimagasló egyéniséget, valamint teljesítményeket, a labdarúgás pedig erre az egyik legjobb példa. A jelenlegi siralmas helyzetet egy kicsit elfeledve, érdemes elgondolkodni néhány hatalmas eredményen, mint például az 1911/12-ben lezajló németországi és angliai győzelmi sorozaton, amit az FTC tudhat magáénak. Amennyiben személyekről szeretnénk beszélni, először nem egy magyarról kell szót ejteni, hanem egy görögről, aki bajnok volt úszásban és futásban is.

 

Manno Miltiades 1901-ben megnyerte az első bajnokságot a BTC színeiben, ami a kor legjobb csapata volt, például Hajós Alfréd is tagja volt, a kétszeres olimpiai bajnok sportoló. Az öt csapatból álló első osztályt csupa győzelemmel nyerte meg a BTC, Miltiades lett a gólkirály, nem akárhogy, 6 mérkőzésen 17 gólt szerzett, a 2,83-as meccsenkénti gólátlagot természetesen azóta sem döntötte meg senki, valószínű, hogy már nem is fogja. A később művészi pályára áttért Manno a következő szezonban is elhódította a gólkirályi címet.

 

Károly Jenő az első igazi Tanúr úr volt a magyar labdarúgás történetében. Ebben a sportban 1904-1908 között alkotott nagyot az MTK színeiben, jobb összekötőként és középfedezetként is tökéletes teljesítményre volt képes. Folyamatosan fejlődött, ami az egyik legfontosabb erénye volt. Schlosser Imre 1906-1927 között oktatta az ellenfeleket, aki a világ valaha volt egyik legjobb bal összekötője volt. Nem kevesebb, mint négyszer volt európai aranycipős. A kiismerhetetlen cseleiről volt híres többek között.