Mi a különbség az egyfókuszú és a trifokális műlencse között?

egyfókuszú műlencsék
Egyfókuszú műlencsék

A szemünk világa drága kincs. Ha az elvész, a legegyszerűbb hétköznapi teendőinket sem tudjuk ellátni. Sajnos a szembetegségek egyik leggyakoribb típusa a szürkehályog, ami nem válogat, kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet a szóban forgó látószervi betegség. A szürkehályog kialakulását nem lehet megelőzni, a gyógyulás, illetve az éleslátás visszanyerésének egyetlen lehetősége a lézeres szemműtét.

Hála azonban a modern orvostudománynak, manapság már a szürkehályog eltávolítása is rutinbeavatkozásnak számít, ahogy a műlencse beültetése is. A műlencsék sem egyformák, több típusuk is ismert (trifokális, egyfókuszú). Az egyfókuszú műlencséknél a közeli munkához lehet szükség szemüvegre. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyfókuszú műlencse ne biztosítaná a tökéletes látásélességet a beállított fókusztávolságra.

Például, ha a páciensnek a távollátásával voltak komoly gondok, amelyek a vezetést, sőt, a TV nézést is megnehezítették, az egyfókuszú lencse beültetése után ezen problémák megoldódnak, viszont -amint azt megjegyeztük- a szemüveget nem hagyhatják el teljesen. Milyen esetekben kell szemüveget hordani az egyfókuszú műlencséknél? Az olvasáshoz, az aprólékos, precíz munkákhoz egészen biztosan kelleni fog a szemüveg is annak érdekében, hogy a látás zavartalan legyen. Ezzel ellentétben, a trifokális műlencsék már jóval szabadabb, rugalmasabb felhasználást biztosítanak.

Ezek a továbbfejlesztett, ultramodern egységek nem csupán a távoli látást tökéletesítik, de a közeli látásélességet is garantálják. A statisztikai adatok magukért beszélnek: azon páciensek körében, akiknél trifokális műlencse beültetésére került sor, az esetek 80%-ban nem volt szükség később sem a szemüveg használatára. A maradék 20% sem elégedetlen az eredménnyel, számukra ugyanis csak a monitorhasználat teszi indokolttá az említett látáskönnyítő eszköz használatát. Ez pedig azért van, mert az agy ehhez a köztes távolsághoz nem minden esetben képes alkalmazkodni a trifokális műlencse közbenjárásával.