Mikor kell fellépni a hajhullás ellen?

hajhullás ellen
Hajhullás ellen

A hajvesztés a szervezet normális folyamata. A szálak kihullnak és idővel újak nőnek a helyükön. A napi 15-30 elvesztett szál átlagosnak tekinthető. Általában ez teljesen észrevehetetlenül történik, de ha egy idő után mégis észrevehető jelek mutatkoznak, akkor tenni kell a hajhullás ellen!

Mielőtt elhamarkodott következményeket vonna le, azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezt az életkorhoz kapcsolódó változások okozhatják, ami különösen a férfiaknál figyelhető meg. De gyakran valamilyen probléma következményeként is kialakulhat. A hajhullás ellen könnyen felléphetünk, ha azt a vitaminok vagy a nyomelemek hiánya okozza a szervezetben.

Kiváltó tényező lehet még a száraz fejbőr is, ami a hajtüszők gyengüléséhez vezet, a fürtök nem megfelelő gondozása, a nedves haj fésülése vagy a gondatlan szárítása, de egyes betegségek, élettani rendellenességek is állhatnak a háttérben. Egyes hajhullás ellen alkalmazható készítmények kiváló megoldást jelentenek a nem egészségügyi eredetű problémák normalizálására.

A DHT hormon és a kopaszodás kapcsolata

Az androgén alopécia krónikus hajhullás, amit a genetikai hajlam okoz a férfiaknál és a nőknél. Az esetek 75%-ában az anyától, 20%-ában pedig az apától öröklődik. Kétféle haj nőhet a fejen: normál és androgén függő, ami a DHT hormon aktív formájának hatására elhal.

A dihidrotesztoszteron egy férfi hormon, ami az 5-alfa-reduktáz enzim hatására képződik és a szőrtüszők meg a faggyúmirigyek tartalmazzák. Sok esetben a DHT hormon képezi a hajvesztés forrását, mivel erős és elhúzódó görcsöket okoz a tüszőket ellátó erekben, megzavarja a fehérjeszintézist és ennek eredményeként felborítja a hajhagymák meg a haj tápanyagellátását.

Ilyenkor a szervezet tesztoszteron szintje normális lehet, de akár csökkenhet is, mivel az androgén alopécia nem egy betegség, hanem a szervezet jellemzője. A hormonok azonban nem mindig gátolják vagy fokozzák a haj növekedését. Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a nők hajtüszői jobban képesek ellenállni a DHT hormon hatásainak.