Milyen pszichés okok lehetnek a merevedési zavar mögött?

merevedési zavar
Merevedési zavar

Az ember egy nagyon összetett lény, még akkor is, ha sokan igyekeznek végtelenül leegyszerűsíteni ezt a komplexitást. A test és a psziché működése nagyon összetett módon zajlik és komolyan kihatnak egymásra. Ebből adódóan jöhetnek létre különféle panaszok. Több ok is állhat a merevedési zavar mögött. Ez a problémakör nagyon kényes kérdés a modern kor emberének. Még soha nem volt ennyire fontos a történelemben a teljesítés.

Ez természetesen nemcsak a szexuális életre vonatkozik, hanem többek között a munkára, sportra ugyanúgy. A férfiak hajlamosak magukat az alapján meghatározni, hogy mennyire megbecsültek. Ezzel csupán annyi a probléma, hogy mások véleménye gyakran szándékosan lehúzó, így ehhez igazítania valakinek a magáról alkotott képet rettentő sarkos és veszélyes. A modern orvostudomány már elismeri, hogy bizonyos mentális problémák kihathatnak a szervezet működésére negatívan.

Az állandó stressz szív- és érrendszeri panaszokat, gyomorfekélyt okozhat, de folyamatos fejfájást is. Egy negatív tapasztalás ugyanakkor sokkal mélyrehatóbban beépülhet az ember tudatába és meggátolhatja az örömszerzést. Például, ha egy férfit megszégyenítnek a méretei miatt vagy a teljesítőképességére tesznek rossz megjegyzést, akkor az a későbbiekben egy automatikusan beépülő reflexként működhet és félve az újabb csalódástól, már alapból meggátolja a szeretkezés lehetőségét. Értjük tehát, hogy mennyire komoly befolyással bír az agy ebből a szempontból? Már minimális önértékelési zavar is azt eredményezheti, hogy a fegyver csütörtököt mond.

Vagy erekciós zavarok lépnek fel, de az is lehet, hogy teljes impotencia. Ha aktus közben arra gondol a férfi, nehogy most történjen valami a szerszámmal, akkor már el is indíthatja a folyamatot, ami a problémát kiváltja. Rendkívül toppon kell lenni fejben, hogy ellensúlyozni lehessen az esetlegesen már meglévő kellemetlen tapasztalatokat. Néha ezért is nyúlnak sokan potencianövelő szerekhez, amelyek hatóanyagaikban, de olykor már placebo hatásmechanizmusukban is kiváló eredményt nyújtanak. Amikor ez sem segít, akkor érdemes szakemberhez fordulni.