Milyen tünetekkel érdemes már urológushoz fordulni?

urológus
Urológus

A férfiak és nők, a felnőttek és a gyermekek urogenitális rendszerének működési különbségei olyan szembetűnőek, hogy az urológiában ezekre külön irányzatok alakultak ki. A betegségek nem mindig járnak akut fájdalommal. Néhány súlyos probléma finom elváltozásokkal kezdődik, amelyekkel elsőre érdektelennek tűnhet orvoshoz fordulni. Ezért az urológusok azt javasolják az uraknak, hogy mindig fordítsanak figyelmet a vizelés közben vagy után fellépő érzésekre. Ha bármilyen, akár kisebb jelentőségű változást is észlelnek, azonnal keressék fel az orvosukat.

Mindenképp szükséges egy urológussal konzultálni, ha megváltozott a vizelet jellege, gyakori vizelési inger gyötri, viszkető vagy égő érzést tapasztal az ágyékában. A felsorolt tünetek gyakran olyan különböző súlyosságú betegségek első jelei lehetnek, mint a prosztatagyulladás, szexuális úton terjedő betegségek, érrendszeri problémák vagy keringési rendellenességek az urogenitális rendszerben, hormonális rendellenességek (tesztoszteron hiány, hipogonadizmus), valamint jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok.

A megelőző intézkedések természetesen senkinek sem árthatnak. A férfiaknak minden életkorban kellő figyelmet kell fordítaniuk az intim egészségükre. Például évente egyszer, még ha semmi aggasztót nem tapasztalnak, ajánlott a prosztata ultrahangos vizsgálata. A jó szokások listájára pedig mindenképp érdemes felvenni az éves látogatást az urológushoz. Amíg 40 éves korig ez csak ajánlott jellegű, addig a 40 év felettieknek már kötelezővé válik, ugyanis a férfiak nem várhatják meg a tünetek megjelenését.

A Duna Medical Center szakorvosai arra a tényre is felhívják a páciensek figyelmét, hogy az európai országokban az urológus rendszeres látogatása ugyanolyan gyakran történik a férfiaknál, mint például a hajvágás. Az ilyen személyes hozzáállás eredményeként a népesség egészségi állapota és az átlagos élettartam magasabb mutatókkal jár ezekben az országokban. Évente legalább egyszer sort kell keríteni a megelőző vizsgálatra, a prosztata ultrahangra és a PSA vizsgálatra.