Mit szabad és mit nem a szürkehályog műtét után?

szürkehályog műtét után
Szürkehályog műtét után

A szürkehályog eltávolítása az egyik leggyakrabban elvégzett szemműtétnek számít. Világszerte emberek millióin végzik el sikeresen a szóban forgó, alig 10 perces lézeres beavatkozást. A szürkehályog műtétnek egyébként méltányos múltja van, hiszen már 50 éve állítják ily módon helyre a páciensek látását.

A műtét előtt egy sor vizsgálaton kell átesnünk annak érdekében, hogy minden tekintetben személyre szabott ellátásban részesüljünk. Ahhoz pedig, hogy az operációt követő lábadozási időszakban is minden a lehető legoptimálisabban menjen, szükséges néhány orvosi tanácsot megfogadnunk. Aggodalomra semmi ok, mert ezek a javaslatok egyike sem kíván nagy áldozatot a részünkről. A szürkehályog műtét után 1 hónapig nem érheti víz a szemeket. Ez az első és az egyik legfontosabb előírás. A szemkörnyék tiszta vízzel való megmosásával is várjunk 3 napot.

A víz jelenlétére vonatkozó előírások persze nemcsak a higiéniás rutinjainkat változtatják meg. Ha korábban elkötelezett hívei voltunk az úszásnak, illetve előszeretettel vetettük bele magunkat a szaunázás örömeibe, a műtétet követően ezeket is jegelnünk kell egy kis ideig. Sem szaunát, sem uszodát ne látogassunk a beavatkozás utáni 1 hónapban! A hajmosással is várnunk kell legalább 1 hetet. Az első hajmosás alkalmával legyünk óvatosak, nehogy véletlenül samponnal érintkezzen a szemünk! A szigorúan betartandó orvosi javaslatok a súlyok emelésére is kitérnek.

A szeműtétet követő 1 hónapban kerüljük a nagyobb súlyok emelgetését. Az 1-2 kilónál nehezebb tárgyak mozgatására kérjünk meg valakit a környezetünkből. A hölgyeknek a sminkelést is fel kell függeszteniük legalább 14 nap erejéig. Mi a helyzet a sportokkal? Az orvosi szakvélemény szerint, a nagyobb fizikai megterheléssel járó testmozgást is tegyük partvonalra legalább 1 hónapig. Mikor ülhetünk volán mögé a szürkehályog műtét után? Nos, minimálisan 1 hetet érdemes várni, míg újra vezethetünk. A továbbiakban személyfüggő, hogy ki mikor nyeri vissza a biztonságos vezetéshez nélkülözhetetlen éleslátást.