Ön tudja biztosan, hogy mi az a glutén?

glutén
Glutén

Biztosan sokszor hallotta már, hogy gluténmentes egy-egy termék, amit az üzletek polcairól levesz. De felmerült már a kérdés Önben, hogy mi is az a glutén? A következőkben pontos leírást találhat erről a témáról, valamint, ha többet is szeretne megtudni, akkor az oldalra kattintva azt bátran megteheti. Számos gluténmentes recept közül válogathat, amelyeket könnyen és gyorsan készíthet el, akármilyen alkalomról legyen szó.

Először is fontos tudni, hogy a glutén egy természetes fehérje, ami különböző gabonafélékben fordul elő. Ennek következtében, minden olyan élelmiszerben jelen van, ami glutént tartalmazó gabonafélékből készült. Ilyen gabonafélék például a búza, rozs, kamut, alakor, árpa, tönkölybúza és még sok egyéb. Egyeseknek viszont igen nehéz megemészteni ezeket, a glutén intoleranciából adódóan. Ezzel olyan panaszok is együtt járhatnak, mint például a hasi fájdalom, hasmenés és a fejfájás.

Mi több, néhány esetben izomfájdalom is felmerülhet. Nem mindenki ugyanolyan szinten érzékeny a gluténra, így a tünetek sem ugyanolyanok minden esetben. Nagyon fontos, hogy szakorvos is lássa az egyént, ha ilyen panaszai vannak, ugyanis csakis ő tud felállítani pontos diagnózist. Ha kiderül, hogy glutén intolerancia áll fenn, akkor az életmódváltást követően, természetesen az életszínvonal is javul, a tünetek pedig nem nehezítik meg többet a mindennapokat.

A glutén nemcsak a kenyérben és péksüteményekben van, tehát nagyon fontos lehet egy nutricionista tanácsa is. Közösen kialakítható egy olyan étrend, amitől nem marad éhes és nem kell lemondania a finomságokról. A schaer.com oldalon számos ínycsiklandozó receptet találhat gluténmentes ételekhez és desszertekhez. Ezeket nagyon könnyen elkészítheti otthon is, akár saját magának, akár a vendégeknek, ha éppen egy összejövetelre készül. A legfontosabb, hogy tisztában legyen, milyen típusú glutén intoleranciája van és ennek függvényében tudatosan étkezve élje a mindennapjait. Ha szeretne több hasznos információt olvasni, akkor megteheti a linkre kattintva.