A poliészter anyag tulajdonságai és alkalmazása

Poliészter anyag

A divat szakmában dolgozók, valamint a szabók és a varrónők tisztában kell legyenek a különböző anyagok jellemzőivel. Már ránézésre tudják, hogy az előttük lévő termékből kisestélyi, kabát vagy pizsama készüljön. A poliészter anyag igen közkedvelt a textiliparban, hiszen könnyen lehet vele dolgozni és rengeteg esetben felhasználhatóak.

Remek hőszigetelő hatással rendelkeznek és a legtöbb oldószernek ellenállnak, ezért nem könnyen lehet benne kárt tenni. Rendkívül szilárd és kopásálló, valamint rugalmas és alig gyűrődik. A poliészter anyagot általában egyéb anyagokkal vegyítik, mint például a pamuttal. Szokás polisztirollal is kombinálni, ami nagyszerű alapanyag a munkaruhák elkészítéséhez vagy különböző utánzatú ruhaanyagokhoz. Továbbá nagyszerűen ellenáll a legtöbb külső hatásnak, mint a rovaroknak vagy a baktériumoknak, tehát nem bomlik le könnyedén. A tiszta poliészter anyag a legtöbbször öltönyöknél és kosztümöknél, ingeknél és szabadidő ruházatnál alkalmazott. Természetesen az egyéb anyagokkal vegyített változatot felhasználják blúzok és egyéb ruhák, de még nyakkendők elkészítéséhez is. Ezen belül talál rugalmasabb vagy ellenállóbb változatot. Az elasztikus anyag nagyszerű jellemzője, hogy egy bizonyos erőhatás megszűnése után, teljesen visszanyeri az eredeti formáját. Mindenki igyekszik ilyen tulajdonságú méterárut beszerezni, hiszen senki sem szereti az elnyúlt ruhákat, amelyek már nem mutatnak olyan jól, mint újkorukban.

Azoktól hamar szükséges megválni, mert nem feltétlenül jelképezik az igényességet. Az elasztikus anyagnak 3 fajtája van: a tökéletesen rugalmas, a rugalmas és a tökéletlenül rugalmas típus. Az első a húzóerő megszűnése után teljesen visszanyeri az alakját, a második esetben csak egy kevés idő eltelte után, míg az utolsó változatban egyáltalán nem. Az elasztikus anyag felhasználási köre leginkább a sportruhák készítésében nyer fontos szerepet. Ilyen a fitnesz, az úszó, a tánc vagy épp a bicikliző ruha. Ezekben az esetekben rendkívül fontos, hogy az elasztikus anyag kényelmet biztosítson a sportolónak.

Print Friendly, PDF & Email