Rendkívül fontos a D3 vitamin

Az elegendő mennyiség ebből a vegyületből fontos a szervezet egészségének megőrzéséhez. A D3 vitamin segíthet csökkenteni bizonyos betegségek, például a rák, az 1-es típusú cukorbetegség és a szklerózis multiplex kockázatát.

A vitaminnak számos funkciója van a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, támogatja az immunrendszert, agyat és idegrendszert, szabályozza az inzulinszintet, valamint segíti a tüdő, a szív- az és érrendszer működését. Neve ellenére, a D3 vitamin valójában nem vitamin. A vitaminok olyan tápanyagok, amelyeket a szervezet nem képes szintetizálni, ezért azokat táplálékkal együtt kell bevinni. Ezt azonban a szervezet ultraibolya fény hatására is képes szintetizálni.

Becslések szerint, a heti 2-3 alkalommal 5-10 percig tartó napsütés a legtöbb embernek elegendő D-vitamin előállítását teszi lehetővé, míg árnyékban vagy felhős időben a szintézis akár 60%-kal is csökkenhet. Azonban a D3 vitamin meglehetősen gyorsan elpusztul, ami azt jelenti, hogy a mennyisége jelentősen csökkenhet a szervezetben, különösen télen.