Steril és vízálló műtős ruha

Nehéz elképzelni a modern orvostudományt műtétek és sebészeti beavatkozások nélkül. A zöld vagy kék műtős ruha képe és a műszereket osztogató asszisztensek tartósan bevésődtek a tudatunkba. Honnan ered a sebészi műtős ruha jellegzetes színe?

Tudjuk meg együtt! Mielőtt azonban rátérnénk a szakmai öltözködésre, beszéljünk egy kicsit magáról a műtétről. Ez az orvostudománynak az a bizonyos ága, ami a betegségek operatív kezelésével foglalkozik. A sebészek kezdetben fekete köpenyt használtak. Hamarosan azonban úgy döntöttek, hogy a komor fekete színt a fehér színű műtős ruha helyettesítse, amit a sterilitással társítottak. Ez a megoldás azonban kivitelezhetetlennek bizonyult.

Az intenzív fehérség megtartása problémás volt, amikor vörös vér került rá. A probléma megoldása a vörössel ellentétes színű, azaz kék és zöld árnyalatú műtős ruha volt. Az ilyen színű öltözet a XX. század második évtizedében vált általánossá. Mi jellemzi azóta a sebész ruházatát? Mindenekelőtt teljes sterilnek kell lennie. Ezen kívül fontos, hogy antisztatikus és vízálló jellege is.