Stílushoz illeszkedő nyaklánc

A nyaklánc különleges ékszer
A nyaklánc különleges ékszer

Alapszabály, hogy az öltözék stílusa mellé kell a kiegészítőket választani, nem pedig színben ugyanolyat választani. Egy nyaklánc akkor lehet igazán feltűnő és az összeállítás koronája, hogyha nem beleolvad, hanem kiemelkedik a többi elem közül.

Napjaink nagy divatja, hogy a nyaklánc, a fülbevaló és egyéb kiegészítők fémes hatásúak legyenek, így látványosak akár az egyszínű, néha unalmasnak tűnő ruházat mellett is. Viszont nem mindig csak az anyag a meghatározó a döntés szempontjából, hanem a stílus is. Általában az egyszerű, egyszínű zsákruhához sokkal jobban illik egy hosszú és több rétegből álló nyaklánc, mint egy szolid kis ékköves darab.

A visszafogott nyakláncok sokkal inkább keretet adnak az arcnak, ha egy díszítettebb ruhához veszi fel valaki. A felső vagy ruha nyakkivágását is érdemes figyelembe venni a választáskor, mivel sokban behatárolja a hozzá felvehető nyakláncok halmazát. Egy kerek kivágáshoz a nyakhoz közvetlenül simuló, vaskosabb nyaklánc vagy egy hosszú darab illik, míg egy V alakú kivágáshoz inkább a medállal ellátott vékony darabok.