Tudta hogy az ágy a legfontosabb bútor? Napi 8 órát tölt benne!

Nem mindegy, hogy milyen az ágy

Nagyon gyakran lehet hallani arról panaszkodni az embereket, hogy reggel fáradtan ébrednek, fáj mindenük és szinte nehezükre esnek az első mozdulatok. Nem igazán szoktunk erre gondolni, de ennek sok esetben az oka, hogy nem megfelelőek az ágyak. A megvásárlásakor általában csak arra figyelünk, hogy milyen az anyaga, mennyire tartós, illik-e a szobában lévő többi bútorhoz, esetleg még a méretére.

Természetesen ezek is nagyon fontos szempontok, de azt is meg kell nézni, hogy milyen matrac van bennük, ez mennyire puha vagy éppen kemény. A legideálisabbak azok az ágyak, amelyekben nem túl puha a matrac, nem süppedünk bele, hanem természetes pozícióban tudunk aludni éjjel. Fontos az is, hogy ne legyenek rajta egyenetlenségek, hiszen ezek miatt is úgy érezhetjük magunkat reggelre, mintha egy-egy testrészünk teljesen elgémberedett volna. Minél természetesebb anyagból van a matrac, annál jobb és az is lényeges, hogy jól tudjon szellőzni, ne maradjon benne nedvesség. Hetente vagy legalább havonta jó, ha átporszívózzuk, ezáltal megtisztítjuk a portól és egyéb szennyeződésektől. Az ágyak többségéhez külön kell a matracot megvásárolni, így lehetőségünk van alaposan megnézni, esetleg kipróbálni és azt választani, amelyik a leginkább biztosítja a kényelmes alvást. Az ágyak fontossága mellett, nem szabad elfeledkezni a többi „éjszakai kellékről” sem, vagyis az ágyneműről, a pizsamáról. Ezeknél is az a legfontosabb szempont, hogy természetes anyagból készüljenek, kényelmes legyen bennük aludni, illetve viselni.

A párna nem jó, ha túl magas, mert akkor a test nem tud természetes pozícióban lenni, ami a reggeli nyakfájáshoz vezet. Ne hamarkodjuk el az ágyak kérdését, hanem legyünk alaposak, amikor vásárlásra kerül a sor! Ha kell, nézzük meg több helyen, kérjük tanácsot olyantól, aki már vásárolt olyat, amilyet mi is készülünk megvenni! Nem baj, ha egy kicsit több idő telik el az ágyak kiválasztásával, vagy pár ezer forinttal többet fizetünk, hiszen kipihentségünk és egészségünk megőrzése ennél többet is megér.

Print Friendly, PDF & Email